Naturperlen Sjøholt

Sjøholt er en naturperle på Sunnmøre. Sentrum ligger omkranset av spektakulære fjell og har en mektig utsikt utover Storfjorden. Sjøholt ligger mellom Ålesund og Molde, i fylket Møre og Romsdal. Herfra er det kort vei til andre kjente turistmål som Trollstigen, Trollveggen, Valldal, Geiranger, Atlanterhavsveien og Runde. Sjøholt er derfor et naturlig stopp på veien og et flott utgangspunkt for å gå fra fjord til fjell via den kjente Postveien.

Hele året byr området rundt Sjøholt på rekreasjon og opplevelser i en rik og variert natur. Om sommeren finner du fine badesteder ved sjøen og mange turstier. Om vinteren kan du ta turen til Ørskogfjellet skisenter eller boltre deg i snødekt natur.

Stikk UT! viser deg godt markerte stier til fotturer i området, enten du ønsker korte turer i skog og mark eller krevende toppturer. Vi tilbyr også lokale guider etter ønske. Sjøholt har dessuten mye urørt terreng for deg som liker å utforske på egen hånd.

Sjøholt har også campingplass, småbåthavn og turistkontor. Stedet byr på flere unike matvarebutikker og spisesteder. Du finner også bruktbutikk, trevarehandel, postkontor, bank og bensinstasjon.

 

Postveien

Den Trondhjemske Postvei var en veiforbindelse mellom Bergen og Trondheim som ble bygget etter en kongelig resolusjon fra 1785. Formålet var å få postgang en gang i uken. Arbeidet startet i 1787 og foregikk utover 1800 tallet. I Ørskog går veien fra Amdam til prestegarden, videre opp Landedalen, over Ørskogfjellet og ned Skorgedalen. Veien er delvis merket.

 

Kirken

Ørskog kirke, også kalt Storfjordens katedral, ligger idyllisk til i Sjøholt sentrum ved fjorden. Kirken ble bygget i 1873 og har plass til 600 personer. Kirken har fine store glassmalerier og er absolutt verdt et besøk.

 

Sjøholt Hotell

Sjøholt Hotell åpnet i 1887. Dessverre brant hotellet ned i 1900. Året etter ble hotellet bygget opp igjen, og den imponerende bygningen står der den dag i dag. Hotellet har hatt mange kongelige besøk, blant annet Norges konge, dronning Wilhelmina fra Nederland og keiser Wilhelm fra Tyskland. Per i dag er ikke hotellet i bruk, men er et staselig og vernet bygg som bør sees. Dagens eier er oldebarnet til mannen som bygde opp igjen hotellet i 1901.

 

Ørskogbunad

Ørskogbunad, i svart eller blått, er den mest utbredte bunaden på Sunnmøre og er brukt i de fleste by- og bygdelag. Ørskogbunaden fikk navnet sitt etter at det i Ørskog ble funnet et gammelt forkle fra ca. 1850. Bunaden blir også kalt Sunnmørsbunad eller Märthabunad. Kronprinsesse Märtha fikk en slik bunad i bryllupsgave i 1929.

 

Elvastien

Elvastien er en turvei som går langs Ørskogelven. Elvastien har fiskeplass, grindløe, grill- og bålplass og spennende trefigurer som er populære for de små. Veien er egnet for hele familien. Parkering finner du ved kirken.

 

Det finnes mye mer å oppleve på Sjøholt og omegn! Ta kontakt med turistkontoret for mer informasjon.

 

Visste du at…

... det finnes 105,3 km med Stikk UT! turer i Ørskog kommune?
... du kan oppleve spektakulær utsikt over Storfjorden fra Måsøyra, Skråvika og Sjøholtstrand?
... Nakken Bygdetun og Kolonihagen tilbyr langtidsutleie?
... det finnes et gammelt lokomotiv og en minimodell av det gamle Sjøholthotellet?


   Badeplasser   |       Bibliotek   |       Bildegalleri   |       Bilverksted   |       Fiskekort   |       Hva skjer   |       Legekontor   |       Medisinutsalg   |       Posten   |       Lokalprodusert mat   |       Skiutleie   |       Sykkelutleie   |       Tannlege   |      Turforslag   |      VærvarselVisit Sjøholt

Sjøholtvegen 11
6240 Ørskog
  920 49 430
  post@visitsjoholt.no

Colofon

Bilder: Birte Sæterbø, Hilde Sørdal, Eli Cathrine Kjersem, Gert Rietman, Janet Roelofs, Staale Wattø
Tekster: Janet Roelofs
Webside: Gert Rietman

Åpningstider 2020

Torsdag 11.00 - 17.00
Fredag 11.00 - 18.00
Lørdag 11.00 - 16.00